user_mobilelogo

02. 07. 2018

Hypotéku už nedostanete

Tohle slýchá a bude slýchat čím dál více lidí. Je to špatně, nebo je to dobře? Jaká jsou ta nová pravidla? A jak to ovlivní ceny nemovitostí?

Čísla a fakta:

  • V ČR rostly v loňském roce ceny nemovitostí nejrychleji z celé EU
  • Češi mají na bydlení napůjčováno více než 1,1 bilion korun
  • 20 % Čechů má finanční rezervu jen 10 000,- Kč

Nová pravidla od října 2018:

  • Banka vám půjčí maximálně 9 ti násobek čistého ročního příjmu. Máte čistý příjem 20 000,- Kč, banka vám půjčí maximálně 2 160 000,- Kč.
  • Vaše splátka nesmí být více, než 45 % vašeho čistého příjmu. Máte-li čistý příjem 20 000,- Kč, splátka se musí vejít do 9 000,- Kč / měsíc.
  • Už delší čas platí, že banka vám nepůjčí 100 % hodnoty nemovitosti.

Je to dobře, nebo špatně?

Žadatelé o hypotéku to mohou považovat za problém a házení klacků pod nohy. Jenže nepřiměřený růst cen nemovitostí a půjčování komukoli na cokoli odstartovalo celosvětovou krizi v roce 2008. Tato opatření jsou tedy rozumná. Krize by totiž postihla nás všechny.

Propadnou se ceny nemovitostí?

Ne. Lze očekávat pomalejší růst cen, následně stagnaci a až po delším čase třeba i snižování. Záleží samozřejmě na typu nemovitosti a především lokalitě. Byt v Praze na Vinohradech rozhodně nezlevní. S cenou sídlištního panelového bytu na periferii tato opatření zřejmě „něco udělají“.

Uvažujete o prodeji?

Co z toho pro vás vyplývá? Je tzv. dobrá doba na prodej. I česká národní banka tvrdí, že nemovitosti jsou nadhodnocené o 20 %. Rostly nejvíce z celé EU. Pokud tedy zvažujete prodej, neváhejte. A pokud chcete poradit s vhodnou strategií, také neváhejte a obraťte se na mě. Těším se na setkání.

zdroj: chytrymakler.cz

Kontakt

reality KRAB s.r.o.

 

tel:

email:

fb:

skype:

web:

 

IČO:

DIČ:

+420 607 969 531

info@realityKRAB.cz

reality KRAB s.r.o. 

reality KRAB - Bohumír Kraus

www.realityKRAB.cz

 

064 75 663

nejsme plátci DPH 

 

Newsletter

Kde jsme